Paihia

27 januari 2020 - Paihia, Nieuw-Zeeland

Het is prachtig weer en hoog zomer hier. Heerliik ontbijt op terras van dit fantastische B&B. Lekker even tijd voor ons zelf.

Vanmiddag naar de om de hoek liggende waitangi treaty grounds. Een plek van groot historisch belang voor de Nieuw Zeelanders. Boeiend om een maorigids de geschiedenis van het land te horen vertellen. De Maori's kwamen 1000 jaar geleden vanuit de Polynesische eilanden in roeiboten naar dit eiland en vestigden zich. De nederlander Abel Tasman ontdekte dit gebied, maar kwam na confrontatie met de Maori's niet aan wal, maar benoemde dit gebied wel naar het Hollandse Zeeland als Nieuw Zeeland. 100 jaar later kwam de volgende Europeaan Cook wel aan land een sloot vriendschap met de locale bevolking.

De engelsen en de Maori's hadden een goede samenwerking op technisch gebied (boten), visserij en handel. Maar de onderlinge verhoudingen bleven lastig. De maori's vroegen de engelse koning hen te beschermen (vooral tegen de fransen) en dat gebeurde ook. In 1840 waren de diverse verenigde Maori stammen en de engelsen in staat een overeenkomst te sluiten die de positie van Nieuw Zeeland,  de Maori's en de engelse overheid onderling regelde. Dit heet de Treaty en betekende het begin van de rechtstaat Nieuw Zeeland. Deze overeenkomst is hier in het huis van de britse gouverneur getekend. Anders dan in Amerika en Australië probeerde de kolonisten en de plaatselijke bevolking elkaar te respecteren en de verhoudingen te regelen. Heel bijzonder.

Maar eenvoudig ging dat natuurlijk niet. De cultuurverschillen en de spirituele achtergrond waren enorm en leiden tot misverstanden en conflicten. De engelsen bijv gingen uit van individueel grond bezit, de Maori's gaan er vanuit dat de grond van moeder aarde is en dus van iedereen. Daar kwam bij dat de engelse versie van de treaty anders was dan de de Maori vertaling, hetgeen ook weer tot gewapende conflicten leidde.

Bij de herdenking van 100 jaar treaty is officeel erkent dat er fouten zijn gemaakt en is aan de Maori gemeenschap ook excuses aangeboden.

Bijzonder om te ervaren hoe een land oprecht met z'n geschiedenis omgaat en recht probeert de doen aan de oorspronkelijke bewoners, ook al gaat dat niet zonder problemen. Momenteel zijn de Maori's erkent, lid van het parlement en is de Maori-taal erkent als tweede taal. 

Na de rondleiding op de treaty ground hebben we een optreden van Maori's gekregen en het museum bezocht. Heel bijzonder. Bedenk dat deze geschiedenis nog maar 150 jaar geleden plaats vond....

In Paihia lekker biertje en vissie gegeten, nu op balkon nog glaasje wijn. Maar morgen wordt het afzien....om 7 uur en route voor onze laatste excursie. 

Foto’s